Category

Programmer

Tutorial RPC using RabbitMQ and NodeJS

By | English, Programmer | No Comments

Hi Guys,

What’s up? Hope you’re doing well.
This time, i will share tutorial about rabbitmq. If you don’t ever heard rabbitmq before, please google it by yourself. I don’t have time to explain it to you :P. Basically, rabbitmq is a messaging queue (acronym for mq). Maybe it’s useless for you (sorry). In this tutorial, I will explain concept about Rabbitmq RPC using nodejs. In fact, you just visit rabbitmq official website if you want to know, but I will write it with my version of RPC. So stay tune guys.

Read More

How to Install Eslint in Sublime Editor

By | English, Programmer | No Comments

Hi Guys,

It’s already one month, I didn’t write an article. I’m so busy with work, so I hope you’re understand.
As you already know, In these day I work with nodejs in my office. So many tools I used in my project like travis, coveralls, sonarqube and others. But the most troublesome is create standarisation for nodejs code we made so whatever editor we used, we are on same track and same styles. Read More

Clean Code for Software Developer (Part 1)

By | English, Programmer | No Comments

Hi guys,
It’s good to have a time to write again. So much to do on this days and I have to read so much literature. Nah, One of literature I read is clean code. Have you heard about clean code before?

Clean code is one of the literature who teach us how to create a good and clean code. Why clean code is so important? Basically software development will run and run and there is more and more developer who will develop software. In development environment, there is always a team who will work together to create a set of code to be deliver and became a product so it can be used for business and could make a profit.

Read More

Tutorial Migration dengan Node JS

By | Indonesia, Programmer | No Comments

Hi Guys,

Apa kabar kalian hari ini? Semoga baik-baik saja. Kali ini gw akan share tutorial mengenai migrasi di nodejs.

Migrasi merupakan sebuah hal yang penting bagi kalian yang ingin memulai sebuah project yang membutuhkan koneksi ke database. Dengan menggunakan migrasi, kalian bisa mengontrol table dan datamelalui cli. Kalau zaman dulu tuh, kalau mau koding gw harus oper-operan flash disc supaya bisa ngopi database atau gw sync database via hosting gitu. Ya itu zaman dulu sih, kalau sekarang ya ga begitu lagi. Untuk lebih jelas, mari kita langsung ke tutorialnya. Read More

Tutorial RPC RabbitMq dan Node JS

By | Indonesia, Programmer | No Comments

Hi Guys,

Apa kabar kalian semua? Pasti sehat yak? Alhamdulilah kalau begitu hehe..

Kali ini gw akan sedikit berbagi tutorial mengenai rabbitmq. Bagi yang belum mengetahui apa itu rabbitmq bisa googling sendiri ya. Pokoknya rabbitmq itu adalah messaging queue (disingkat mq) hehehe.. Ga guna banget ya penjelasan gw. Ya intinya lw harus cari sendiri di google, jangan malas lah ya. Nah tutorial gw kali ini adalah konsep rpc rabbitmq menggunakan nodejs. Sebenarnya di rabbitmq sendiri sudah ada tutorialnya cuma entah kenapa gw pengen nulis sendiri yang versi gw pakai hehe. Read More

Instalasi Eslint Sublime Editor

By | Indonesia, Programmer | No Comments

Hi Guys,

Uda lama banget nih ga ngepost. Maklum sedang sibuk kerja hehe.
Kali ini gw sedang ada project nodejs di kantor. Project yang kali ini cukup merepotkan karena banyak sekali tools yang harus digunakan seperti travis, coverall, sonarqube dan mungkin ada yang lainnya. Tetapi yang paling merepotkan adalah membuat standarisasi terhadap koding nodejs yang dibuat sehingga mau koding menggunakan editor apapun tetap sama stylenya. Read More